Κράτηση online
Μέρος του ελληνικού πολιτισμού είναι η θρησκευτική πίστη και η σωζόμενη ιστορική και βυζαντινή της κληρονομιά. Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τον τοπικό πολιτισμό και τα αυθεντικά θρησκευτικά μνημεία, μπορούν να επισκεφθούν το Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου να τα ανακαλύψουν.
Συγκεκριμένα στην περιοχή υπάρχουν:
1) ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ (Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ)
Επιβλητικός μεγαλοπρεπής ναός, στην κεντρική πλατεία της Μηχανιώνας, χωρητικότητας 4000 ατόμων η οποία εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 1984.Εδώ φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα την οποία έφεραν μαζί τους πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Σύμφωνα με την παράδοση ,την περίοδο της Εικονομαχίας μία γυναίκα που έκρυβε την εικόνα, την έριξε στην θάλασσα για να μην καταστραφεί. Η εικόνα βγήκε στην Πέραμο όπου την βρήκε ένας μοναχός. Στις 23 Αυγούστου ημέρα της γιορτής της Παναγίας Φανερωμένης , η Μηχανιώνα υποδέχεται προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώ εκείνες τις μέρες πραγματοποιείται και μεγάλο πανηγύρι διάρκειας μίας εβδομάδας.
2) ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΕΠΑΝΩΜΗ)
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική σημαντικής αξίας με δισυπόστατο αφιέρωμα στην Παναγία και τον Άγιο Δημήτριο γεγονός που το μαρτυρούν οι δύο Αγίες τράπεζες που υπάρχουν στο ναό. Οικοδομήθηκε το 1865. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις εξαιρετικές αγιογραφίες και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται μέσα στο ναό.
3) ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (N.ΚΕΡΑΣΙΑ)
Μέσα στον οικισμό της Κερασιάς δεσπόζει ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Είναι μία ξυλοσκεπής βασιλική μεταβυζαντινού τύπου η οποία εγκαινιάσθηκε το 1818 και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός ανοικοδομήθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τα τελευταία χρόνια όταν ήταν ακόμα κοινότητα η Κερασιά(δεκαετία 1990) ο ναός αναπαλαιώθηκε. Με την βοήθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την οικονομική στήριξη των κατοίκων και τοπικών φορέων. Σήμερα υποδέχεται πλήθος προσκυνητών στις 8 Νοεμβρίου ημέρα εορτής του.
4) ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΠΑΝΟΜΗ)
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του Δήμου. Είναι δισυπόστατος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Χαράλαμπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην θέση του υπήρχε μία μικρή εκκλησία την οποία οι κάτοικοι κατεδάφισαν και έχτισαν στην θέση του νέα το 1724 (κατά τα ιστορικά αρχεία). Η Εκκλησία το 1821 κάηκε και καταστράφηκε και το 1835 ξαναχτίστηκε πάνω στη βασική εκκλησία. Σύμφωνα με επιγραφή στο παράθυρο της εισόδου του το καμπαναριό χτίστηκε το 1899.
5) ΝΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (ΜΕΣΗΜΕΡΙ)
Στην περιοχή του Μεσημερίου, δεσπόζει ο Ναός οικοδομημένος από την εποχή της τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, η εκκλησία κτίστηκε από τους Τούρκους ,ώστε να εκκλησιάζονται οι Έλληνες που δούλευαν στα τσιφλίκια τους. Αρχικά ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Το 1924 όμως οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την μετονόμασαν στην σημερινή της ονομασία.
6) ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ (ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΑΝΟΜΗΣ)
Το εκκλησάκι του Αη Νικόλα χτίστηκε πριν από τα μέσα του περασμένου αιώνα με αφορμή την εικόνα του Αγίου Νικολάου που ''ξέβρασε΄' στην περιοχή μετά από μία μεγάλη θαλασσοταραχή.Στις 17 Μαιου που εορτάζει στήνεται πανηγύρι γύρω από το εκκλησάκι όπου προσφέρεται στους επισκέπτες ντόπιο κρασί, τσίπουρο και φρέσκο ψάρι.
Αλλοι σημαντικοί ναοί στην ευρύτερη περιοχή μας, που αξίζει να επισκευτείς:
1) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ.
Η γυναικεία Ιερά Μονή (ή Ιερό Ησυχαστήριο) είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ενώ είναι στο πανελλήνιο γνωστή γιατί υπάρχει σ' αυτήν, δίπλα στο Καθολικό, ο τάφος του μακαριστού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.Οι μοναχές του μοναστηριού της Σουρωτής είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον Γέροντα Παΐσιο. Ο Όσιος Γέροντας Παϊσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στη μονή με συμμετοχή χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα, ακόμα και το εξωτερικό.
2) ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Λίγο πριν φτάσουμε στο Μοναστήρι του αγίου Παΐσιου και τη Σουρωτή, συναντάμε το χωριό της Αγ. Παρασκευής. Η πραγματική ευλογία του χωριού, εκτός από το Τάφο του οσίου γέροντα, είναι το θαυματουργό αγίασμα της αγ. Παρασκευής, πολύ κοντά στο χωριό. Όπως αναφέρεται από το σεβαστό εφημέριο του χωριού και όπως μαρτυρούν πολλοί πιστοί, πλήθος είναι τα θαύματα που επιτελούνται με τη χάρη της Αγίας. Όπως είναι γνωστό, η αγία θεραπεύει ιδιαίτερα τις παθήσεις των ματιών. Πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επισκέπτονται το αγίασμα για να ευχαριστήσουν την Αγία για τις θαυματουργικές θεραπείες της. Γίνονται ακόμα και προσκυνηματικές εκδρομές. Πολλοί πιστοί καταφτάνουν καθημερινά για να λάβουν την ευλογία της Αγίας.
3) Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΙΚΑ)
Η Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Ομβριανού, κλάδου του Χορτιάτη, πλησίον της κωμόπολης των Βασιλικών του Νομού Θεσσαλονίκης. Είναι σταυροπηγιακή μονή και χτίστηκε προς τιμή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που μαρτύρησε το 304 μ.Χ. κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Στη μονή συρρέουν πλήθος πιστών καθημερινά, διότι εκτός από τις θαυματουργές εικόνες και την υπέροχη αρχιτεκτονική διαμόρφωση, έρχονται να θαυμάσουν το πανέμορφο τοπίο και να νιώσουν ψυχική ανάταση κοντά στη φύση.